ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH

CENTRUM KSZTAŁCENIA USTAWICZNEGO

im. Władysława Stanisława Reymonta

w SZYDŁOWIE

SZYDŁÓW 57, 97-306 GRABICA

TEL/FAX. 44 617 14 01, 512 470 119

E-MAIL: zspszydlow@powiat-piotrkowski.pl

www.zspszydlow.pl

Szkoła Promująca Zdrowie

promocja_zdrowia_1
Światowy Dzień bez Tytoniu 31.05.2019r.

 

Dlaczego warto rzucić palenie papierosów?

Walka z nałogiem może być trudna, jednak dla dobra zdrowia warto zmodyfikować styl życia i konsekwentnie zadbać o stan naszego zdrowia – szczególnie serca i całego układu krążenia. Korzyści wynikające z zaniechania palenia widoczne są niemal natychmiast:

  1. w ciągu 20 minut zmniejsza się tętno i ciśnienie krwi;
  2. w ciągu 12 godzin stężenie tlenku węgla we krwi spada do normalnego poziomu;
  3. w ciągu 2-12 tygodni poprawia się krążenie i praca płuc;
  4. rok po zaprzestaniu palenia ryzyko choroby wieńcowej jest o połowę niższe niż u osób palących;
  5. w okresie 5-15 lat od zaniechania palenia ryzyko udaru mózgu zmniejsza się do poziomu występującego wśród osób niepalących;
  6. 15 lat po zaprzestaniu palenia ryzyko rozwoju choroby wieńcowej jest takie, jak  u osób, które nigdy nie paliły.

 

Podobny obraz

Światowy Dzień Zdrowia 07.04.2019r.

 

             Światowy Dzień Zdrowia obchodzimy co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Jest to jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie zdrowia publicznego. Jego celem jest zwrócenie szczególnej uwagi na problemy zdrowotne społeczeństw na świecie. Każdego roku motyw przewodni poświęcony jest innej tematyce, która podkreśla priorytetowy obszar problemów w obszarze zdrowia publicznego. W bieżącym roku tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia (World Health Day) i zarazem hasłem tegorocznych obchodów jest „Uniwersalny zasięg/dostęp do opieki zdrowotnej” ze szczególnym uwzględnieniem roli systemu podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Chodzi o dostęp do opieki zdrowotnej na odpowiednim poziomie, który obejmuje pełne spektrum usług potrzebnych człowiekowi przez całe życie – od promocji zdrowia po profilaktykę, leczenie, rehabilitację i opiekę paliatywną. Jest to kontynuacja ubiegłorocznego tematu Światowego Dnia Zdrowia. Podstawowa opieka zdrowotna polega na opiece nad ludźmi i pomaganiu im w poprawie stanu zdrowia lub utrzymaniu dobrego samopoczucia, a nie tylko leczeniu określonych chorób lub stanów. Podstawowa opieka zdrowotna powinna obejmować większość potrzeb zdrowotnych, jakie pojawiają się u ludzi w ciągu całego życia, w tym między innymi usługi takie jak: badania przesiewowe pod kątem różnego rodzaju chorób, szczepienia, informacje na temat tego jak zapobiegać chorobom, leczenie długotrwałe i krótkoterminowe oraz rehabilitację. Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia, połowa ludzi na całym świecie nie otrzymuje opieki medycznej na miarę swoich potrzeb, a każdego roku ok. 100 milionów osób doświadcza skrajnego ubóstwa z powodu wydatków na zdrowie. Muszą oni wybierać pomiędzy opieką medyczną a jedzeniem, ubraniem lub nawet mieszkaniem. Zapewnienie powszechnej opieki zdrowotnej jest wyzwaniem dla polityków, pracowników służby zdrowia i każdego z nas. Jak podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia - zdrowie jest prawem człowieka.  Każdy człowiek, wszędzie na świecie powinien mieć możliwość uzyskania informacji a także wysokiej jakości usług zdrowotnych (bez trudności finansowych), które są mu niezbędne do dbania o zdrowie własne i swoich rodzin. Obchody Światowego Dnia Zdrowia są także pretekstem do zwrócenia uwagi na znaczenie równości w dostępie do usług medycznych.

Światowy Dzień AIDS 01.12.2019r.

 

 

 

           Zakażenie HIV szerzy się drogą płciową, krwionośną i wertykalną (z zakażonej matki na dziecko, w okresie okołoporodowym i karmienia piersią). HIV jest obecny głównie we krwi, nasieniu, wydzielinie pochwy i odbytnicy osób zakażonych wirusem. Najbardziej ryzykowne zachowania, w kontekście zakażenia HIV, to niezabezpieczone stosunki seksualne z przygodnymi partnerami oraz dożylne przyjmowanie narkotyków. Do zakażenia może dojść także podczas każdego zabiegu przebiegającego z naruszeniem ciągłości tkanek (np. podczas tatuażu) - jeżeli zastosowano ponownie materiały jednorazowego użytku albo sterylizacja narzędzi nie została należycie przeprowadzona. Wirus HIV nie rozprzestrzenia się drogą kropelkową.Nie jest przenoszony przez owady.Nie istnieje ryzyko zakażenia przez dotyk ani pocałunek (przy braku kontaktu z krwią). Nieleczone zakażenie HIV zawsze prowadzi do AIDS (ang. acquired immune deficiency syndrome) - zespołu nabytego upośledzenia odporności. W wyniku poważnego osłabienia układu odpornościowego u  chorego występują bardzo ciężkie infekcje i nowotwory, prowadzące w konsekwencji do śmierci. Od chwili zakażenia HIV do rozwoju AIDS może minąć 10 lat. Osoba zakażona wirusem HIV może być źródłem zakażenie we wszystkich stadiach zakażenia/choroby. Leczenie można włączyć na każdym etapie zakażenia/choroby. Jak dotąd nie odkryto szczepionki przeciwko HIV/AIDS .Zakażenie HIV nie ma typowych, charakterystycznych symptomów, a niejednokrotnie wiele lat przebiega bezobjawowo. Dlatego zakażenie HIV rozpoznaje się na podstawie wyników badań. Testy można przeprowadzić anonimowo w większości laboratoriów.

Międzynarodowy Dzień bez Przemocy 02.10.2019r.

 

 

       

 

    Międzynarodowy Dzień bez Przemocy – święto obchodzone corocznie 2 października, ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ 15 czerwca 2006 roku, uchwalone w rezolucji A/RES/61/271, zainspirowanej poglądami propagatora pacyfizmu Mahatmy Gandhi.

 

Dzień Ziemi w Szydłowie

Z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi w poniedziałek 23 kwietnia zespół Szkoły Promującej Zdrowie z pomocą Czwartoklasistów postanowili zasadzić "TUJĘ" aby zostawić po sobie pamiątkę na szczęśliwe zakończenie edukacji w Naszej Szkole.

Gratulujemy Czwartoklasistom ukończenia Szkoły a nam pozostałym dajemy większą ilość Świeżego Powietrza ;)

 

 

 

 

 

 

     

Dzień Mleka w Naszej Szkole !!!

Zespół Szkoły Promującej Zdrowie w środę 29 listopada zorganizował w naszej Szkole "Szydłowski Dzień Mleka"

W tym dniu nasi uczniowie mieli możliwość kosztować pyszne, zdrowe i ekologiczne MLEKO.

Podziękowania za pomoc w realizacji dla uczniów: Natalia Maciejek, Dominika Hebda, Zuzanna Łuczyńska, Adam Szymański i Łukasz Świerczyński.

Mamy nadzieję że wszystkim smakowało.

 

SMACZNEGO !!!

 

 

 

     

 

 

 

 

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach

 

     

W ramach Europejskiego Dnia Wiedzy o Antybiotykach obchodzonego 18 listopada,

młodzież naszej szkoły  została poinformowana o specyfice i wybiórczości działania antybiotyków,

każdy z uczniów dostał ulotkę informacyjną.

                                              

Europejski Dzień Zdrowego Śniadania

9 listopada 2016 roku  zdrowiuśkim śniadankiem, FIT, obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Śniadania

      

SZYDŁÓW- Szkołą Przyjazną Żywieniu i Aktywności Fizycznej

Światowy Dzień Zdrowia

7 kwietnia przypada ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA. Będziemy go obchodzić 14 kwietnia, konstruując piramidę zdrowia. Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w przedsięwzięciu.

KALENDARIUM ŚWIATOWYCH DNI ZWIĄZANYCH Z TEMATYKĄ ZDROWOTNĄ styczeń-sierpień 2016

KALENDARIUM ŚWIATOWYCH DNI ZWIĄZANYCH Z TEMATYKĄ ZDROWOTNĄ


STYCZEŃ
21.I DZIEŃ BABCI
22.I DZIEŃ DZIADKA
26.I DZIEŃ TRANSPLANTOLOGI

Ostatni tydzień stycznia – TYDZIEŃ WALKI Z RAKIEM SZYJKI MACICY


LUTY
03.II MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ WALKI Z RAKIEM
11.II ŚWIATOWY DZIEŃ CHORYCH
14.II DZIEŃ ZAKOCHANYCH - WALENTYNKI
23.II OGÓLNOPOLSKI DZIEŃ WALKI Z DEPRESJĄ


MARZEC

01.III DZIEŃ OTYŁOŚCI
8.III MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KOBIET
10.III DZIEŃ MEŻCZYZN
15.III MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KONSUMENTA
17.III ŚWIATOWY DZIEŃ MORZA
18.III EUROPEJSKI DZIEŃ MÓZGU
20.III ŚWIATOWY DZIEŃ INWALIDÓW I LUDZI NIEPEŁNOSPRAWNYCH
22.III MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ WODY
24.III ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z GRUŹLICĄ


KWIECIEŃ
5.IV DZIEŃ TRZEŹWOŚCI
7.IV ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
7. IV ŚWIATOWY DZIEŃ CHOREGO PSYCHICZNIE
10.IV DZIEŃ SŁUŻBY ZDROWIA
11.IV ŚWIATOWY DZIEŃ CHORYCH NA CHOROBĘ PARKINSONA
17-24 IV TYDZIEŃ DLA SERCA
22.IV MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ZIEMI
25.IV MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ŚWIADOMOŚCI ZAGROŻENIA HAŁASEM 

28.IV ŚWIATOWY DZIEŃ PAMIĘCI OFIAR WYPADKÓW PRZY PRACY


MAJ
03.V MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ASTMY I ALERGII
05.V DZIEŃ LEŚNIKA I DRZEWIARZA W POLSCE, DZIEŃ GODNOŚCI OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH INTELEKTUALNIE
08.V MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ CZERWONEGO KRZYŻA I CZERWONEGO PÓŁKSIĘŻYCA
12.V MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH
14.V DZIEŃ FARMACEUTY
15.V MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ RODZINY DZIEŃ BEZ SAMOCHODU
24.V EUROPEJSKI DZIEŃ PARKÓW WODNYCH
25.V DZIEŃ MLEKA
26.V DZIEŃ MATKI
31.V ŚWIATOWY DZIEŃ BEZ PAPIEROSA
26.V - 01.VI TYDZIEŃ PROMOCJI KARMIENIA PIERSIĄ W POLSCE


CZERWIEC
01.VI MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ DZIECKA , DZIEŃ LASU I ZADRZEWIEŃ
02.VI ŚWIATOWY DZIEŃ OCHRONY ŚRODOWISKA NATURALNEGO
04-24.VI DNI WALKI Z RAKIEM
05-11.VI TYDZIEŃ OCHRONY ŚRODOWISKA
06. VI DZIEŃ BEZ SAMOCHODU
22. VI DZIEŃ KULTURY FIZYCZNEJ
23.VI DZIEŃ OJCA
26.VI MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ZAPOBIEGANIA NARKOMANII
27.VI ŚWIATOWY DZIEŃ WALKI Z CUKRZYCĄ


LIPIEC
11.VII ŚWIATOWY DZIEŃ LUDNOŚCI


SIERPIEŃ
01-07.VIII ŚWIATOWY TYDZIEŃ KARMIENIA PIERSIĄ
12.VIII MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ MŁODZIEŻY - ONZ

KALENDARIUM 2015 wrzesień-grudzień

KALENDARIUM ŚWIATOWYCH i OGÓLNOPOLSKICH DNI

związanych z tematyką zdrowotną

 

z dietą na "Ty"

                                      

                                                          

W ramach Szkoły Promującej Zdrowie oraz realizowanego w szkole projektu " Zachowaj Równowagę"

dnia 11.05.2015 r. uczniowie klasy I TŻ/TR wzięli udział w prelekcji wygłoszonej przez Panią dietetyk D. Domańską

na temat: Czy istnieje sportowiec idealny? - wpływ diety oraz żywienia.

7 kwietnia - Światowy Dzień Zdrowia 2015 - „Bezpieczeństwo żywności"


Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci.


Produkcja i obrót żywnością odbywają się coraz bardziej globalnie, tym samym konieczna staje się potrzeba wzmocnienia systemów bezpieczeństwa żywności wewnątrz i pomiędzy krajami. W związku z tym, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podczas tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.

WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności:
Klucz 1: Utrzymuj czystość
Klucz 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
Klucz 3: Gotuj dokładnie
Klucz 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
Klucz 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności

         

     
Źródło: www.who.int

KALENDARIUM 2015

 

Certyfikat Zaangażowania

 Lista szkół ponadgimnazjalnych, które uzyskały Certyfikat Zaangażowania

„Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej”

w roku szkolnym 2013/2014

 

Serdeczne dziękujemy Liderom, dyrektorom i nauczycielom za zaangażowanie, oryginalne pomysły oraz szerzenie idei zdrowego stylu życia wśród uczniów i ich rodziców. Zachęcamy do równie owocnej działalności w roku szkolnym 2014/2015 w celu otrzymania certyfikatu „Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej”.

Liderzy zadania 2 projektu KIK34

Prof. Jadwiga Charzewska dr Renata Czarniecka

dr Katarzyna Wolnicka dr Dorota Trzcińska

Instytut Żywności i Żywienia Akademia Wychowania Fizycznego

 

Szkoły z województwa łódzkiego:

 

I Liceum Ogólnokształcące, 99-300 Kutno, ul. Dąbrowskiego 

II Liceum Ogólnokształcące, 97-500 Radomsko, ul. Bugaj 3

Zespół Szkół Przemysłu Mody, 93-161 Łódź, ul. Adama Naruszewicza 35

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie, 97-306 Grabica, Szydłów

Zespół Szkół nr 3, 38-300 Wieluń

II Liceum Ogólnokształcące, 97-400 Bełchatów, ul. Czapliniecka 42

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, 97-200 Tomaszów Mazowiecki, ul. Św. Antoniego 57/61

 

Prezentacja posumowująca
opis dokumentutypdata

Prezentacja do pobrania

ppt17-09-2012[ Pobierz ]
345 kB
Podsumowanie działalności

SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE

sprawozdanie z realizacji podjętych działań

ZESPÓŁ  SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH im. Wł. St. Rejmonta w SZYDŁOWIE

                                

2009 - 2012

Promocja zdrowia to proces umożliwiający ludziom zwiększenie kontroli nad swoim zdrowiem i doskonalenie swego zdrowia.
Celem nadrzędnym w promocji zdrowia, jest kształtowanie u ludzi zachowań (stylu życia) i warunków sprzyjających zdrowiu, jego poprawie i ochronie.

SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE - trzy główne cechy:

  1. Edukacja prozdrowotna w ramach programu nauczania i wychowania.
  2. Uwzględnienie zdrowia w życiu szkoły - tzw. etos zdrowia w szkole - troska o dobre samopoczucie uczniów i pracowników.
  3. Współdziałanie szkoły z rodziną i społecznością lokalną.

Edukacja prozdrowotna - niezbędny element promocji zdrowia - jest to proces, w którym ludzie uczą się dbać o zdrowie własne i innych.

Aby osiągnąć ten cel, aby wspólnie tworzyć zdrowe i bezpieczne środowiska fizyczne i społeczne - promować zdrowie należy:

  1. zapewnić sprzyjające zdrowiu środowiska fizyczne pracy i nauki (budynek, rekreacja, bezpieczeństwo...),
  2. kształtować u uczniów i pracowników szkoły poczucie odpowiedzialności za zdrowie,
  3. zachęcać do zdrowego życia oraz stworzyć uczniom i pracownikom realne i atrakcyjne możliwości dokonywania zdrowych wyborów,
  4. umożliwiać uczniom rozwój ich potencjału fizycznego, psychicznego i społecznego oraz wzmacniać poczucie własnej wartości,
  5. kształtować dobre relacje między: pracownikami i uczniami, samymi uczniami, szkołą i rodzicami oraz społecznością lokalną, 
  6. planować wszechstronną edukację prozdrowotną z zastosowaniem metod aktywizujących uczniów,
  7. wyposażyć uczniów wiedzę i umiejętności, niezbędne do podejmowania wyborów dla poprawy własnego zdrowia oraz poprawy i ochrony środowiska fizycznego.


  CEL GŁÓWNY

Kształtowanie motywacji wiedzy i umiejętności zdrowego stylu życia, a także podejmowanie działań na rzecz zdrowia własnego i innych.

 CELE SZCZEGÓŁOWE

  1. „Wiem co jem”-  poprawa sposobu odżywiania.
  2. „Dbam o siebie” – higiena skóry, jamy ustnej, profilaktyka.
  3. „Żyjmy zdrowo – bo sportowo” – zwiększenie aktywności fizycznej.
  4. „Uzależnieniom mówimy – NIE” – zagrożenia związane z używaniem substancji psychoaktywnych.
  5. „Młoda krew ratuje życie” – udział w akcjach krwiodawstwa.
  6. „Myśląc o przyszłości chrońmy przyrodę” – dbanie o środowisko.
  7. „Nie daj się bezrobociu” – świadome planowanie kariery.
  8. „Pomagam więc jestem” – sprawdzamy się przez pomaganie.

Sposoby realizacji programu

  • Rozmowy prowadzone z młodzieżą na lekcjach wychowawczych.
  • Lekcje tematyczne na przedmiotach: biologia (zdrowie), chemia (zdrowie, ochrona środowiska), podstawy żywienia i higieny (zdrowie), technologia gastronomiczna (zdrowie), produkcja roślinna i zwierzęca (zdrowie, ochrona środowiska).
  • Spotkania z pielęgniarką szkolną.
  • Spotkania z pedagogiem szkolnym.
  • Organizowanie spotkań z zaproszonymi gośćmi.
  • Spotkania ze szkolnym doradcą zawodowym.
  • Gazetki ścienne.
  • Plansze, ulotki, plakaty.
  • Festiwale szkolne.
  • Udział w konkursach.
  • Rajdy rowerowe.
  • Imprezy sportowe.
  • Udział w ogólnopolskich akcjach i programach.

 

 REALIZACJA ZAMIERZONYCH CELÓW

 

„WIEM CO JEM”

„Pamiętajmy o codziennym spożywaniu owoców i warzyw” –cykliczna akcja organizowana przez uczniów klas gastronomicznych polegająca na przynoszeniu owoców i warzyw i częstowaniu nimi wszystkich uczniów i pracowników szkoły, rozdawanie opracowanych ulotek na temat roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu.

Organizowane są spotkania  przedstawiciela WODR p. Babczyńskiej  z rodzicami na którym omawiane są zasady właściwego odżywiania połączone ze wspólnym przyrządzaniem potraw.

Dla uczniów, rodziców i zaproszonych gości odbyło się spotkanie z p.A.Bartosikiem pracownikiem WODR specjalistą ds. ekologii, na którym poruszane były zagadnienia „zdrowej żywności”.

Uczniowie klas gastronomicznych uczestniczą w spotkaniach z wolontariuszami z Norwegi, Hiszpanii, Włoch, Łotwy, Turcji, Niemiec na których poznają kuchnie świata, prezentują polskie potrawy i rozmawiają o odżywianiu młodzieży w tych krajach.

Uczniowie i ich rodzice uczestniczyli również w prezentacji na temat właściwego odżywiania, przygotowywania posiłków, roli witamin i składników mineralnych w żywieniu młodzieży przygotowanej przez nauczycieli szkoły.

Przygotowany został przez uczniów klas gastronomicznych „Tydzień Zdrowia” (plakaty, ulotki, rozdawanie owoców), zakończony konkursem wiedzy o racjonalnym odżywianiu dla uczniów uczących się w innych zawodach.

Przeprowadzona została lekcja – warsztaty z udziałem młodzieży niepełnosprawnej ze specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Piotrkowie Tryb. pt. ”Wspólnie odkryjmy tajniki Kuchni Polskiej” służąca integracji młodzieży niepełnosprawnej z ich pełnosprawnymi rówieśnikami.

Tematy dotyczące właściwego odżywiania i skutki jego braku realizowane są na godzinach wychowawczych, lekcjach przedmiotowych, spotkaniach z pielęgniarką szkolną i opracowywane są w formie gazetek ściennych.

 

„DBAM O SIEBIE”

Braliśmy udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym „Powiedz NIE trądzikowi” organizowanym przez Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej, którego celem było propagowanie wśród młodzieży zasad zdrowego odżywiania, higieny i konsultacji lekarskich. Młodzież mogła również skorzystać z darmowe